Interview Bart van Eijndhoven

Image title
Basiq Dental, wie kent dit dentale depot uit Oisterwijk in de tandheelkundige branche niet? Het is dé toonaangevende leverancier in verbruiksartikelen voor de dentale professional. Met de unieke combinatie van zeer lage prijzen voor A-merk artikelen en alternatieve kwaliteitsproducten zoals de eigen huismerklijn Pure, uitstekende service en een breed assortiment met ruim 15.000 producten heeft Basiq Dental een leidende positie binnen de dentale markt.

In 2003 startte Bart Van Eijndhoven vanuit een klein kantoor op het industrieterrein Ekkersrijt te Eindhoven. Een jaar later ging hij met 10 medewerkers naar Oisterwijk en betrad het bedrijf de markt als prijsvechter. Dat was een unieke propositie in die tijd.
Prijsvoordelen konden oplopen tot zo’n 70 procent voor alle A-merken. Dit zorgde niet alleen voor veel commotie in de branche en in de markt, maar ook direct voor een groot en bijzonder loyaal klantenbestand. “Bij Basiq Dental werken we met veel leveranciers, sommigen daarvan waren aan het begin terughoudend. Maar uiteindelijk lukt het om met alle A-merkleveranciers tot een goede samenwerking te komen, aldus van Eijndhoven. Als verlengde van de samenwerking heeft Basiq Dental ook een private label: Pure. Het gaat hierbij om merkproducten in een eigen jasje. “Hiermee kunnen we producten tegen een eerlijke prijs op de markt aanbrengen”.

Met de gevoerde strategie heeft Basiq Dental de markt opengebroken en een nieuwe norm gezet in de markt. Praktijken van tandartsen en  mondhygiënisten hebben daardoor, sinds de oprichting van Basiq Dental, hun exploitatiekosten weten te verlagen. Tegenwoordig liggen de prijsverschillen tussen concurrenten minder extreem dan 10 jaar geleden. Maar nog steeds weet Basiq Dental gemiddeld zo’n 15% voor de tandartspraktijk te besparen en daarmee haar leidende positie verder uit te bouwen. “Dit voordeel wordt behaald doordat we de processen binnenshuis houden en geheel zonder buitendienst werken”.

In 2012 is Basiq Dental verhuisd naar de Bedrijfsweg in Oisterwijk waar nu ongeveer 90 medewerkers werkzaam zijn. In 2013, een krap jaar na de verhuizing, volgde een verdere vernieuwing, waaronder de overstap naar een nieuw systeem, Knapp genaamd. Dit volledig geautomatiseerde voorraadbeheer- en verwerkingssysteem bestaat uit een circa twintig verdiepingen tellende stellage waarin 13.000 verschillende artikelen zijn opgeslagen. Vier liften stijgen continue op en neer en leveren deze af op een netwerk aan transportbanden die de juiste producten in de juiste volgorde pijlsnel afleveren bij zogeheten picklocaties. Daar worden de bestellingen, binnengekomen via de website of het klantcontactcenter, klaargemaakt voor verzending. Met de geavanceerde orderpick-robot is Basiq Dental de eerste en nog steeds enige in de branche. Deze werkwijze, die uniek is in de branche, garandeert een nagenoeg foutloze, snelle en betrouwbare levering en een ongekende efficiëntie. Daarmee kunnen de kosten laag gehouden worden. En dat voordeel wordt verwerkt in lagere prijzen voor de klant. Volgens van Eijndhoven is het niet lastig om dit alles rustig uit te denken, hoe de verschillende systemen elkaar optimaal kunnen aanvullen. “Maar je moet daarnaast ook durven!”

Naast het aanbieden van producten tegen een goede prijs en de orders snel en vakkundig verwerken, zorgt Basiq Dental nog voor meer klantenbinding. Er is een Basiq scan, om het bestellen van producten nog gemakkelijker te maken vanuit de praktijk. Een webshop met alle actuele artikelen, een folder met wisselende aanbiedingen die verstuurd wordt en naast dit alles is er inpandig een auditorium met 72 stoelen waarmee geleidelijk een programma met cursussen en lezingen voor tandartsen wordt uitgerold. Dit alles met als doelstelling om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn!
Laden
Laden